diumenge, 26 d’agost del 2012

Bicicleta, arbres i paisatges pel Trentino

Aquests darrers dies d’agost hem visitat uns vells amics, en Gianni i la Nunzia, que viuen a Trento i de pas hem anat amb ells a pedalar per les “piste ciclabile” de la província del Trentino, situades en els Alps dolomítics italians.
Es tracta de carrils bici que ressegueixen les principals valls de la província, com les de l’Adige, Valsugana, val di Fiemme, val di Non, val de Sole… Aquests carrils són una veritable meravella per als amants de la bicicleta i, sobretot, per anar-hi en família. Per què ? Primer de tot, per la qualitat de l’obra ja que es tracta de carrils asfaltats i, majoritàriament, segregats de la circulació motoritzada. En segon lloc, prioritzen la bicicleta per davant dels cotxes en haver construït ponts per damunt de carreteres i cursos fluvials i d’aquesta manera han aconseguit reduir en gran manera els encreuaments. Voldria ressaltar que algunes d’aquestes obres tenen una gran qualitat arquitectònica i, en alguns casos, fins i tot artística; a destacar que la fusta és molt present en la construcció i no és pas gens estrany tenint present la zona en la qual ens trobem (fotografies 1 i 2). En darrer lloc precisar que, al peu d’aquestes vies, s’ubiquen un gran nombre d’espais per reposar perfectament equipats amb bancs, taules, fonts.... i ombra!
Fotografia 1. Detall del pont del carril bici de l'alta vall di Non

Fotografia 2. Pont del carril bici de l'alta vall di Non

Des d’aquests carrils bici es pot gaudir de la presència dels principals arbres del Trentino ja que en moltes ocasions la traça passa pel mig o pel costat d’espectaculars boscos montans. Aquests dies hem observat, entre d’altres arbres, la Pícea (Picea abies), el Pi roig (Pinus sylvestris), el Làrix (Larix decidua), el Bedoll (Betula pendula), el Freixe de fulla gran (Fraxinus excelsior), el Til.ler (Tilia cordata) i el Server (Sorbus acuparia) i acompanyant-los hem gaudit dels paisatges en els quals s’insereixen aquests arbres i boscos. Hem pogut apreciar dues tipologies de paisatge: la primera, situada en una cota més elevada, correspon a una vall de boscos de coníferes i pastures, com és el cas de la vall de Fiemme(Fotografia 3). La segona, ubicada a una menor alçada, fa referència a valls ocupades a la plana per plantacions de pomeres i, a la part baixa dels vesssants, per vinyes i, tot seguit, boscos de coníferes, com és el cas de la vall di Non (Fotografia 4) Valsugana (Fotografia 5) o la vall de l’Adige.

 
Per concloure , si voleu pedalar i gaudir d’esplèndits paisatges alpins no dubteu a visitar les terres del Trentino on trobareu centenars de quilometres de carrils bici des dels quals podeu admirar els principals arbres i paisatges alpins i gaudir de l’acolliment dels seus magnífics pobles i persones.




Fotografia 3. Val di Fiemme  
Fotografia 4 Val di Non


Fotografia 5. Valsugana


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada