dilluns, 25 de novembre del 2013

Les fotografies forestals de Takeshi Shikama



La setmana passada vaig visitar el treball fotogràfic de Takeshi  Shikama a la sala d’exposicions de Gas Natural Fenosa a Barcelona. Cal ressenyar que la major part de les fotografies exposades  formen part de la sèrie: “Silent Respiration of Forests” i són imatges d’espais forestals del Japó. Per tot plegat, el títol de l’exposició és: “Les remors del bosc”.

Un dels fets més destacables del procés creatiu de Shikama és el vincle emocional que estableix amb els arbres i els boscos. En una entrevista a la secció La contra, del diari La Vanguardia (30-10-2013) explicava que ell retrata els arbres que el criden. Per tant, el fotògraf dialoga amb els arbres i intenta retratar no només la seva presència sinó, sobretot, la seva força o esperit. Per aquest motiu el millor moment del dia per retratar els arbres és l’última hora de la tarda i en concret quan el darrer raig de sol il·lumina l’arbre. Sembla que l’objectiu de les seves fotografies sigui captar l’ànima del arbres. Possiblement, per aquest motiu les seves imatges són  vaporoses, lleugeres i, enormement, serenes. 


Cal tenir present que segons el xintoisme, antiga religió del Japó, alguns elements de la natura, com els arbres, tenen un valor sagrat ja que dins seu hi viuen els “kami” i, en conseqüència, no és gens estrany que Shikama afirmi que el bosc és la frontera entre aquest món i el més enllà.

En darrer lloc cal esmentar que els fotografies de Shikama són un veritable treball artesanal. Primer perquè treballa amb un càmera de gran format que li permet obtenir negatius també de gran format; en segon lloc, perquè positivitza els negatius sobre una planxa de platí i pal·ladi i, finalment, perquè imprimeix aquest s positius sobre un paper tradicional japonès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada