dijous, 6 de març del 2014

El roure del tricentenari

El passat dissabte 2 de març  es va plantar l’anomenat roure del tricentenari prop del monestir de santa Cecilia de Montserrat. El pare prior de Montserrat Ignasi Fossas va beneir l’arbre i, a continuació, representants de diferents pobles i ciutats de Catalunya van abocar terra al peu de l’arbre amb el desig que el seu futur creixement simbolitzi la unió de totes les terres d’aquest país.



És interessant i útil lligar els elements naturals, com un arbre, a celebracions culturals o polítiques ja que aquests fets ens retornen als tradicionals vincles que tots els pobles han establert amb la natura.

Aquest acte entronca amb moltes celebracions i festes que s’han fet i es fan per tot el món al voltant de l’arbre. Per exemple, a l’antiga Grècia i en el temple de Dodona,  hi havia un roure, de grans dimensions, que se l’hi atribuïen propietats endevinatòries ja que la seva capçada moguda pels vents  era interpretada pels  sacerdots del temple i donava bons a mals averanys a les demandes que se li feien. No oblidem que el roure era l’arbre de Zeus. En conseqüència el terme oracle s’aplicava a les revelacions dels déus i, més endavant, al lloc o santuari on es transmetia el missatge.

També els pobles  celtes consideraven com arbre sagrat el roure. Jacques Brosse en el seu llibre sobre la mitologia dels arbres afirma que el culte als roures era molt comú en tota l’Europa precristiana. Segons altres autors es tractava d’arbres de dimensions molt més notables que les dels roures més vells de l’actualitat. Per exemple el botànic anglès John Ray (1686-1701) esmenta el cas d’un roure que tenia un tronc amb 10 metres de diàmetre i  més de 2000 anys.

A finals del segle XVIII i al llarg de bona part del XIX els americans i després els francesos van promoure la plantació de l’arbre de la llibertat, que en moltes ocasions també era un roure i que simbolitza l'arribada i el desenvolupament d'un nou règim de llibertat i progrés.

Actualment, els representants forals de Biscaia juren el seu càrrec sota l’arbre de Gernika que simbolitza les llibertats i el poble basc.


Per tot plegat, escollir el roure com arbre del tricentenari és una bona elecció que entronca amb antigues tradicions europees i no oblidem que el roure també simbolitza la fortalesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada